franturi de scenarii cu miros de iarna

Ca un ecou se aude vocea Mariei Tănase cantand  „Cine iubeşte şi lasă”

Plan general – O scară de bloc cu balustrade verzi, filmata prin geamul de la scara de vis-a-vis . Scara are 8 etaje, e filmata de la nivelul 2/3. Camera urca,  usor zoom. Etajul 6-7, se aud ecourile din amintire ale unor râsete de copii, se vad picioarele fugind pe scari, Cine iubeste si lasain slow motion. Prima coboara o fetita, se vede fusta cloche de culoare bej pana sub genunchi unduindu-se si mana care se sprijina pe balustrada. Apoi capul. Alearga cu ochii la picioare. Pe palierul dintre etaje, la cotitura scarilor, se opreste si se uita inapoi dupa care fuge din nou. Se vad pantalonii lungi ai baiatului coborand in fuga. Sare de la jumatatea scarilor pe palier.

Cadru mai larg, ca la inceput, camera coboara pe inaltimea scarilor. Cadrul se indeparteaza, pana ajunge de partea cealalta a geamului, pe scara. Reflexia unui chip in geam. Nu se da seama daca e barbat sau femeie. Rasetele, pasii si sunetele din amintire – fade. Se aud usi inchizandu-se 2 etaje mai sus, usa liftului si liftul coborand. Fata priveste la dreapta, intai inspre trepte, apoi in sus. E tunsa scurt, baieteşte. Are ochi caprui si parul castaniu si poarta un pulover lung  de culoare bej inchis, mare. Sta ghemuita pe scara, cu un picior mai sus si unul mai jos. Nu poarta pantaloni, nici fusta. I se vad picioarele goale, cu ciorapi deaspra gleznelor si papuci caldurosi de iarna. Cu mana dreapta se tine de balustrada de la geam, in timp ce stanga se sprijina pe genunchi tinand o tigare aprinsa.

Se aude o usa deschizandu-se şi un glas certăreţ de femeie. Ana priveşte in pamant, in dreapta. Dupa ce femeia termina si usa se inchide, Ana priveste in stanga, spre mana in care jarul aprins topeste tigarea. Zgomot de usa inchisa, usa liftului si apoi zgomotul liftului care coboara. Cand ajunge in dreptul ei, Ana intoarce capul spre stanga si priveste lumina care cade. Ia tigarea in mana dreapta, trage insetata un fum si o scutura. Isi sprijina capul in mana, lasand fumul sa urce pe langa ureche. Liftul si-a terminat traseul, se aude usa de la bloc si, pentru o secunda, zgomotul strazii.

stinge tigarea de balustrada de care se tinuse, se ridica tragandu-se in maini si urca tinand chistocul intre degete. Intra pe usa din fata scarii, intampinata fiind la intrare de o pisica roscata care se freaca de piciorul ei.  intra pe prima usa din dreapta, in bucatarie, deschide apa la chiuveta si uda tigarea inainte sa o arunce in cos. Pisica dupa ea. Iese din bucatarie lasand usa intredeschisa si se indreapta spre capatul opus al coridorului, unde, intra la baie. Inchide usa. Se aude apa la robinet curgand si se vede silueta ei aplecata usor asupra chiuvetei, apoi scotand pe cap puloverul.

Cadru larg, zoom out. Zgomotul de fundal devine mai pregnant, dar nedeslusit: muzică, trafic, voci, rasete.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s